Arvutid ja paragahvid(1.osa)

                                                Autoriõigused



Tere!
Lugedes 2. peatükki Rick Falkvinge ja Chrsitian Engstörmi loodud raamatust (The Case for Copyright Reform),
kirjutan oma arvamuse nendest ideedest,mis seal pakuti ja räägin sellest,milline valdkond sealt raamatust kõige enam muutus.

Moraalsed õigused on esimene alapeatükk seal ja sellega olen ise ka kõige rohkem nõus kuna see räägib sellest, kuidas autorit tuleb tunnistada autorina ja et keegi ei saa öelda näiteks,et nad on Beethoven või tema muusika autor

Tasuta mittekaubanduslik jagamine nagu kirjeldatud selles raamatus, on ilmselt kõige suurem punkt,mis muutunud on sellest ajast,kui see raamat välja tuli kuna,kui sellel ajal sai veel rahulikult torrentis faile jagada ja laadida,siis tänaüäeval on see illegaalseks muutunud ja torrentis asjade allalaadimisega võivad trahvid kaasneda.

20 aastat kaubandusliku monopoli ennustus selles raamatus läks enam vähem täppi.

Registreerimine 5 aasta pärast räägib sellest,et kuidas autoriõiguste omanike on raske või võimatu leida ja et selle vastu tuleks luua mingi andmebaas.Tänaseni seda väga nii ette võetud pole ja siiani on vahete vahel keerukas autoriõiguse omaniku leida.

Tasuta proovimine(ei oska muud mooda free sampleingu tõlkida)räägib sellest,kuidas muusikutel, filmi direktoritel ja muudel artistidel on raske luua uut muusikat või filmi kasutades mõne muu valmis oleva toote osi.Raamatus pakutakse välja lahendus,et tuleb luua selged ootused ja limiidid,kui soovitakse teha remixe või paroodiad mingist tootest aga see pole siiamaani läbi läinud,kuna kui sa soovid midagi remixida siis pead saama loa autoriõiguste omanikult. 

Digitaalsete õiguste haldamise(DRM) keelamine.Selles alapeatükis räägitakse kuidas DRM piirab ja keelab tarbijaid ja kodanikke tarbimast mingeid tooteid ja,et selle vastu peaks midagi ette võtma. 
Ainuke riik,kes on DRM´i vastu midagi ette võtnud on Portugal kui keelustas DRM´i,mis limiteeris ligipääsetavust avalikele domeenidele.

 










Viited: https://research.wou.edu/c.php?g=551289&p=3785422

            https://www.findlaw.com/legalblogs/law-and-life/is-it-illegal-to-remix-music/

            https://edri.org/our-work/portugal-bans-use-of-drm/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Teistmoodi IT

IT juhtimine ja riskihaldus

IT proff...?