Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

               Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini




Selle nädala blogis annan oma arvustuse Erick S. Raymondi Hacker-HOWTO'st

Enne selle teose läbi lugemist olin ma arvamusel,et häkkerid on inimesed,kes kasutavad oma IT-teadmisi selleks,et teistele kahju tekitada(rahalist,info lekitamised jne.)
Seda teost läbi lugedes sain aga teada,et häkkerid ei olegi sellised inimesed nagu meedia neid ette kujutab(filmid,kirjandus jne.)
Minu eelnev arusaam  sõnast häkker vastab hoopis kräkkeri iseloomustusele.
Kräkker on inimene,kes kasutab ära süsteemide nõrkuseid ja puudujääke(mis ilmselget on vastuolus seadusega)selleks,et saada omakasu või lihtsalt puht pahatahtlikusest.
Häkkerid aga on hoopis inimesed,kes kasutavad oma oskusi selleks,et arendada IT-maailma uute ja teistmoodi lahendustega.
Väga hästi on selles teoses välja toodud,mida peab inimene tegema selleks,et häkkeriks saada.
Häkkeri põhioskuste alla kuulub:

1. Oskus programmeerida(head häkkerist halvast eristab see,et ta oskab rohkem,kui 1te keelt ja on võimeline uusi keeli kiiresti õppima kuna oskab seostada seda eelnevalt õpituga)

2. Avatud lähtekoodiga unixi kasutamine kuna windowsi ja MacOS'i kasutamisega kaasneb nii öelda piir,mida sa nendega teha saad kuna nende lähtekood ei ole täiesti avatud.
Samuti Unix on interneti OS(Operatsioonisüsteem) ja oskus seda kasutada on vajalik,et olla interneti-häkker.

3. Tee endale HTML selgeks ja peale selle tegemist loo lehekülg mingi sisuga,millest on inimestele kasu.

4.Õpi inglise keelt kuna inglise keel on emakeel IT-maailmas ja oskus seda lugeda/kirjutada on hädavajalik,kui sa tahad IT-maailmast osa võtta.


Hästi on ka välja toodud häkkerlik mentaliteet,mille omandamine on samuti hädavajalik,kui soovid häkkeriks saada.

Mulle endale see teos meeldis ja ei tundunud raske seda läbi lugeda kuna sain teada kultuuri kohta,millest ma ennem eriti ei teadnud.
See teos seletas lühidalt,kuid põhjalikult hea häkkeri mentaliteeti,seda mida pead tegema,et häkkeriks saada ja millised on head tavad häkkerite kommuunis.




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Teistmoodi IT

IT juhtimine ja riskihaldus

IT proff...?